Een middagsessie op locatie in het Groene Hart. De bus brengt u na afloop naar de Sint-Jan in Gouda voor de ontvangst met borrel van de gastgemeenten.
Een stip op de horizon zetten is de eerste stap, maar wat is er voor nodig om een visie tot stand te brengen? Tijdens deze sessie gaan we in gesprek over het concrete handelingsperspectief van Nederland2040: een toekomstbeeld.
Of het nu gaat om woningbouw, arbeidsmarkt, klimaat, stikstof, migratie of bestaanszekerheid: vele grote vragen hebben nu allemaal onze aandacht nodig. Nederland snakt naar een nieuw verhaal waarmee we deze grote vragen in samenhang kunnen beantwoorden. Het gebrek aan een gezamenlijk toekomstbeeld is een van de redenen waarom noodzakelijk en daadkrachtig beleid nu voortdurend wordt vooruitgeschoven. Deze maatschappelijke vraagstukken raken alle inwoners van ons land.
Gemeenten voelen zich als eerste overheid dan ook (mede)verantwoordelijk voor de concrete gedachtevorming over de toekomst van Nederland. De VNG heeft daarom samen met De Argumentenfabriek het initiatief genomen om de Denktank Nederland 2040 bij elkaar te brengen en Nederland te voorzien van een inspirerend toekomstbeeld: een nieuw verhaal voor Nederland.
Dit Toekomstbeeld van Nederland 2040 is op 13 juni 2023 gepresenteerd bij het Jaarcongres in Groningen. Gedurende de tweede fase, de maatschappelijke dialoog, zijn we in gesprek gegaan met gesprekspartners uit de samenleving: van jongeren tot burgerpanels en van adviesorganen tot bestuurders. Hierbij hebben we het toekomstbeeld verrijkt door suggesties en nuances te verwerken.
Tijdens de derde en laatste fase zetten willen we van de abstracte visie komen tot een concreter handelingsperspectief. Wat is er voor nodig om alle transities succesvol te doorstaan als samenleving? Over dit handelingsperspectief - ‘het hoe’ van het toekomstbeeld - gaan we graag het gesprek aan.
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Tijdens deze sessie gaat u op bezoek bij het Veenweide innovatie centrum (VIC). Het VIC werkt met samen met haar partners aan zogenoemde iconen (oplossingsrichtingen) die een transitie in de veenweiden op gang brengen. Deze iconen bevinden zich in diverse fases, van ideevorming tot aan implementatie in de regio. Het VIC is nu vooral bezig met de volgende stap in de systeeminnovatie: de oplossingsrichtingen en kernideeën met elkaar in verband brengen, om zo geleidelijk toe te werken naar een systeem dat robuust is: veerkracht in de veenweiden.
Deze workshop past perfect binnen het thema ‘de kracht van verbeelding’. In het VIC worden oplossingsrichtingen nog zo op een experimentele wijze beproeft, en daar wordt veel verbeelding bij gebruikt.
In deze sessie gaan we de innovatie in de landbouwsector uitgebreid bekijken, beluisteren en proeven. Deelnemers gaan letterlijk met de voeten in de klei (laarzen zijn geregeld!). Ter plekke is een kok die lokale lekkernijen van de regio bereidt en dat wordt in een ‘evenementensfeer’ voorzien van uitleg. Wat kunnen we met deze veenweiden in de toekomst? Onderga de vernieuwende en verrassende ontwikkelingen op het gebied van bodemdaling!
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Woerden.
BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling neemt u deze middag mee door het Groene Hart. We reizen af naar project Park Triangel in Waddinxveen. Als grootste gebiedsontwikkelaar van Nederland zien we het onze maatschappelijke taak om meer betaalbare woningen te realiseren. In Park Triangel doen we dat in de koop- én de huursector. Op deze locatie vertellen we hoe BPD in de Gnephoekpolder met landschappelijk ontwikkelen de grote woningbouwopgave verbindt met andere maatschappelijke thema’s als natuur en water.
Na een wandeling door het gebied reizen we door met Gouda als eindbestemming. In Gouda delen we met u de uitdagingen van binnenstedelijk ontwikkelen met als voorbeeld Spoorzone Gouda en project Wonen in Goud. BPD neemt u daarna mee naar de bijzondere Sint-Janskerk, die laat zien hoe Gouda een stad voor verdraagzaamheid is en hoe dit vandaag de dag nog steeds van betekenis is voor haar inwoners. Als kroon op deze middag varen we door de grachten van de binnenstad van Gouda. Aan boord wacht uiteraard een drankje en de wereldberoemde Goudse kaas. We kijken uit naar uw deelname!
Deze sessie wordt u aangeboden door BPD.
In het innovatieve IKC de Vaart nemen wij u mee in de uitdagingen waar we de komende jaren voor staan. Waaronder de cultuuromslag die nodig is om bij de uitvoering van de Participatiewet meer uit te gaan van vertrouwen en de menselijke maat. Dit vraagt om lerende netwerken binnen en tussen gemeenten.
In deze interactieve sessie bespreken we de uitdagingen die daarbij horen. Ook bieden we handvatten die binnen de organisatie helpen om gezamenlijk tot een nieuwe balans in de Participatiewet te komen.
Deze balans vereist meer dan nieuwe beleidsregels en trainingen voor klantmanagers. Alle wijsheid en inzichten zijn nodig: van bestuurskunde tot gedragswetenschappen, van inwonerservaringen tot de rollen van de raad. Hoe zorgen we ervoor dat grip van inwoners en herstel van bestaanszekerheid centraal komen te staan? Hoe waarborgen we een evenwicht tussen vertrouwen en controle? Hoe dragen bestuurders en leidinggevenden bij aan de cultuuromslag en passende mensbeelden in het beleid? En op welke manier organiseren we effectief leren tussen alle lagen en functies?
Al deze vragen komen aan bod in de middagsessie. Na afloop hebben deelnemers nieuwe kennis en inspiratie om aan de slag te gaan met een leeragenda voor deze cultuuromslag.
De sessie wordt verzorgd door Bouke Velzen (wethouder in Zoetermeer), Nora Kasmi (senior beleidsadviseur bij de VNG) en Cyril Tholen (manager beleid sociaal domein in Zoetermeer).
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Laat u onderdompelen in de wereld van kaas! We bezoeken Cheese Valley in het Groene Hart, het gebied staat bekend om de Goudse kaas. Cheese Valley is een samenwerking tussen Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en Woerden. We nemen u mee naar drie kaas-bezienswaardigheden. Onze eerste stop is het kaaspakhuis in Woerden. Vervolgens bezoeken we een traditionele kaasboer in de regio die op een duurzame en innovatieve manier te werk gaat. De tour eindigt bij de Gouda Cheese Experience in kaasstad Gouda.
Tijdens de tour is specifiek aandacht voor het verduurzamen van kaasmaken, zelfkazende boeren en innovatieve oplossingen. Want hoe blijft Cheese Valley op termijn kaasregio, rekening houdend met maatregelen rondom stikstof en met behoud van de aan de omgeving gebonden karakteristieke boerenkaas? De kaaskoning van Woerden is uw gids tijdens de bustour. Onderweg vertelt hij alles over het gele goud. En natuurlijk proeven we vooral ook veel kaas!
Zodra we in de bus stappen, begint meteen het programma. De kaaskoning zorgt voor een inhoudelijk verhaal over kaas. We rijden naar Woerden voor een rondleiding door het kaaspakhuis. Hier mogen deelnemers de kazen zelf omdraaien en ervaren hoe kaas gerijpt wordt op de ouderwetse manier. Vervolgens rijden we naar een duurzame boer en de tour eindigt in Gouda bij de Gouda Cheese Experience waar u op een unieke en interactieve reis gaat door een goudgeel universum.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Woerden en gemeente Gouda.
Hoe ziet de gemeente van de toekomst eruit? De gemeente staat de komende jaren voor grote opgaven. Niet alleen het ravijnjaar staat voor de deur, ook maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen, zorg, veiligheid en duurzaamheid vragen om een gemeente die klaar is voor de toekomst.
Maar wat houdt dat in? Tijdens deze sessie zetten we de generatie van de toekomst op het podium en gaan op een interactieve manier met hen in gesprek.
Welke behoeften en verwachtingen hebben zij van gemeenten? Wat vinden zij belangrijk? Hoe willen zij wonen, werken en ontspannen? Welke duurzame oplossingen zien zij voor mobiliteit, energie en milieu? En wat is er nodig om jongeren bij deze uitdagingen te betrekken en hen te activeren?
Kortom een unieke kans om met de toekomst in gesprek te gaan!
Sprekers:
- Jan Willem Kradolfer, partner Galan Groep
Jan Willem is zelf als (interim) gemeentesecretaris werkzaam in de frontlinie bij de gemeente Hollands Kroon. - Ruurd Baane, partner Galan Groep
Zijn specialisatie is ‘people strategy’. Hij doceert hierover op de universiteit is bezig een boek te publiceren over: Wat zijn goede strategieën om mensen te binden? Hoe veranderen functies onder invloed van technologische ontwikkelingen? Door de interviews die hij met het bedrijfsleven heeft gevoerd kan hij voorbeelden aangeven hoe zij ermee omgaan en wat bijv learnings waren.
Deze sessie wordt u aangeboden door Cohendron; voor de publieke zaak.
Nederland heeft een grote woningbouwopgave, dat weten we allemaal. De gemeente Alphen aan den Rijn pakt dit groots op door 5.500 woningen te ontwikkelen in de Gnephoekpolder. In deze stadsrand combineren zij natuurontwikkeling met onze stedelijke doorontwikkeling. Met de landschappelijke kwaliteiten als basis geven ze integraal antwoord op landschappelijke en stedelijke opgaven. Denk hierbij aan klimaatverandering, de energietransitie, het verbeteren van de waterkwaliteit en biodiversiteit, de woningbouwopgave, economische ontwikkeling en duurzame mobiliteit. Zo ontstaat er toekomstwaarde voor zowel het landschap als de stad. De Gnephoek is hiermee het aansprekende voorbeeld van water- en bodemsturend ontwikkelen in Nederland.
Wat betekent dit in de praktijk?
Precies dit willen we samen met u beetpakken met een excursie naar de Gnephoek. Tijdens deze excursie nemen we u mee in de lessen van een water- en bodemgestuurde gebiedsontwikkeling.
In deze interactieve sessie ervaart u deze nieuwe manier van gebiedsontwikkeling. De ligging in het Groene Hart maakt dat zorgvuldig met de ruimte omgegaan moet worden. We puzzelen daarom met elkaar aan een integrale gebiedsontwikkeling, waar het landschap de basis vormt voor de gezonde leefomgeving van de toekomst.
Tijdens deze sessie nemen we u mee op een boottocht langs de Gnephoek. We hebben een interactieve maquette aan boord en inhoudelijke experts nemen u mee met een verdieping op de volgende onderwerpen:
- Bestuurlijk proces: hoe is dit tot nu toe gegaan?
- Water- en bodemsturend ontwikkelen: wat is dat eigenlijk?
- Maatschappelijke kosten-baten: wat betekent dit op de lange termijn?
Sprekers:
- Marjon Verkleij, hoogheemraadschap van Rijnland
- Gerard van As, Peter Klompen, Josine Overbeek en Rinke van der Veen, allen gemeente Alphen aan den Rijn
- Gijs van den Boomen, Kuiper Compagnons
- Chris Mudde
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG, gemeente Alphen aan den Rijn en het Hoogheemraadschap Rijnland.
Locatie: Alphen
Alphen
MAPSSteden moeten vergroenen om klimaatbestendig en energie neutraal te worden. Want de komende tijd krijgen we meer te maken met overstromingen en hittegolven. Sommige steden bestaan uit maar 16 procent bomen, maar dat zou minimaal 40 procent moeten zijn. Onderzoek wijst uit dat mensen in groene steden fysiek en mentaal gezonder zijn. Je gaat meer bewegen, je hebt minder stress en je kan je beter concentreren. In deze video wordt het nog eens goed uitgelegd.
Tijdens de middagsessie van tv tuinman Lodewijk Hoekstra leert u alles over het belang van vergroenen. En tijdens de sessie van architectuurfilosoof Paul Dijkman gaat u zelf aan de slag met het bouwen van een groene stad.
Daarna volgt een rondleiding bij het Archeon waar we kennismaken met de prehistorie maar ook de high tech Romeinen en de middeleeuwen. Ook worden hier de Romeinse Zwammerdamschepen gerestaureerd.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Alphen aan den Rijn.
Wat kunnen we leren van het georganiseerde bijenvolk? Met hun strakke organisatie en duidelijke rolverdeling, waarin ze krachtig samenwerken en stuk voor stuk weten waarvoor ze opgesteld staan, realiseren ze in relatief korte tijd een mooi resultaat.
Bijenkoningin Sonne Copijn neemt u namens BMC mee in de lessen die wij kunnen leren van de manier van leven en werken van de bijen. Als vierde generatie imker maakt zij het leven van de bijen – het zoemende hart van onze samenleving - dagelijks van dichtbij mee. Haar passie voor deze insecten is aanstekelijk en daarom neemt ze u graag mee in haar visie op het functioneren van de bijen gekoppeld aan onze eigen maatschappelijke vraagstukken. En waar kan dat beter dan in het groen? Houdt u zich in het dagelijks leven bezig met maatschappelijke (complexe) vraagstukken? Dan raakt u zeker geïnspireerd en vertrekt u met vernieuwde inzichten uit deze middagsessie. Nieuwsgierig? Wij kijken enorm uit naar uw aanwezigheid!
Deze sessie wordt u aangeboden door BMC.
Gemeenten zijn voortdurend bezig hun toegang tot zorg en ondersteuning te optimaliseren, maar het blijft een uitdaging om inwoners snel de juiste hulp te bieden. Inmiddels is er al veel onderzoek naar gedaan en is bekend wat wel en niet werkt. Vanuit deze inzichten heeft de VNG-commissie Zorg, Jeugd, Onderwijs drie uitgangspunten benoemd voor het ‘Richtinggevend Kader (RK) voor toegang, lokale teams en integrale dienstverlening in het sociaal domein' (met ruimte voor lokale invulling):
- Het betrekken van de ervaring- en uitvoeringspraktijk bij beleidsvorming.
- Integrale toegang en meer inzet voor de dienstverlening voor inwoners in kwetsbare situaties.
- Inzet van actieve lokale teams, zoals beschreven is in de Hervormingsagenda Jeugd.
In deze sessie gaan we dieper in op deze punten, de nadruk ligt daarbij op het bestuurlijke aspect. Het RK bepleit een omkering in beleids- en uitvoeringsvormgeving, wat extra inzet van alle gemeentelijke lagen en een verandering van werkwijze vereist. Hierbij staat de omkeringsgedachte centraal, waarbij verbeeldingskracht wordt aangesproken en levendige praktijkverhalen als basis dienen. Het programma omvat:
- Interactieve kennismaking met praktijkvoorbeelden vanuit inwoner en uitvoeringsprofessional.
- Reflectie en uitwisseling met medebestuurders.
- Werkbezoek aan het Serviceplein Alphen aan den Rijn.
Sprekers:
- Elise Luijcx, Iris Struick en Wietske Veltman, allen VNG
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Aan de slag met de gereedschapskist voor ruimtelijke keuzes en participatie.
Er is meer te halen uit ruimtelijke planvorming met de “omgevingswet gereedschappen.” Ervaar dit zelf op een voor Gouda unieke plek, GOUDasfalt: Op deze inspirerende plek, op de grens van stad en land, gaan we aan de slag met concrete praktijkvoorbeelden.
Beleef alles ter plaatse op broedplaats en omgevingswetpilot GOUDasfalt: een stadsoever en voormalige asfaltcentrale, waar innovatie, ontmoeting en burgerinitiatieven samenkomen. Voel het deze middag schuren, zie de kansen en maak inhoudelijke afwegingen zodat een wet of procedure ondersteunend is en niet leidend.
Gemeentelijk planoloog in Gouda en sessieleider Sander van Schagen pleit voor een meer inhoudelijke dialoog voor integrale kansen. Ook doceert hij aan de Hogeschool van Rotterdam. Verlaat de sessie met een schat aan opgedane kennis en het door hem geschreven boek.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Gouda.
Het voedselaanbod en de voedselomgeving veranderen continue. Zo stijgt het aantal fastfood- en bezorgrestaurants nog steeds. Inmiddels zijn er zelfs meer fastfood- dan reguliere restaurants in Nederland. Onderzoek laat daarnaast zien dat het voedselaanbod van de Onderwijsboulevard in Den Bosch voor maar 8% binnen de Schijf van Vijf past. Na de komst van een McDonald’s vestiging aan de Onderwijsboulevard in 2023 is het aandeel aankopen binnen de Schijf van Vijf van jongeren zelfs gedaald tot slechts 4%!
Ga met ons mee op straatsafari en ontdek hoe de voedselomgeving er in een willekeurige winkelstraat in Nederland uitziet. Wat zijn criteria om de gezondheid van de voedselomgeving te ranken? Hoe kunnen we er voor zorgen dat onze voedselomgeving en het voedselaanbod gezonder worden?
Ook voor gemeenten liggen daar veel kansen en mogelijkheden. Dus: ga mee op safari, ontdek via een interactieve aanpak, hoe een gemiddelde voedselomgeving er uit ziet en laat u inspireren met mogelijke oplossingen om in uw eigen gemeente een steentje bij te dragen aan een gezondere samenleving.
Sprekers:
- Suzanne van Hees, werkzaam bij Copernikkel
- Sophie Gruijters, werkzaam bij Transfarmers
- Petra van Aken, werkzaam bij VSB Fonds
- Teun Gautier, werkzaam bij de Stadmakerscoöperatie
- Marianne van der Sloot, wethouder van de gemeente ’s-Hertogenbosch
Deze sessie wordt aangeboden door: Greenports Nederland & West Holland, GroentenFruit Huis, HAS Green Academy.
Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming is een werkwijze die gezinsgericht, rechtsbeschermend, transparant, eenvoudig en lerend is. In proeftuinen wordt het al toegepast en met succes! Gezinnen en kinderen worden beter en sneller geholpen en gedwongen maatregelen worden voorkomen.
In deze middagsessie ervaart u hoe het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming verschil maakt. Centraal staat de volgende stelling: “Iedere gemeente kan door haar beleid aan te passen en het lokale team te versterken het aantal kinderen in de beschermingsketen verminderen en de uitgaven voor de Jeugdwet aanzienlijk verlagen, zonder verlies van kwaliteit”.
Omdat we veel te delen hebben, start het programma al in de bus. Een moeder die getroffen is door de kinderopvangtoeslagenaffaire vertelt haar verhaal. Na aankomst bij boerderij de Boerinn in Kamerik nemen we bij mooi weer buiten plaats rondom het podium. Acteurs en professionals spelen levensechte situaties na à la ‘De Vloer Op’. Het publiek reflecteert op de scènes en de acteurs improviseren daarop verder.
Vervolgens nemen de gemeenten Montfoort en Oudewater van de proeftuin Bescherming in beweging Utrecht West het stokje over. Zij vertellen hoe ze in de proeftuin te werk gaan. Het projectteam houdt een presentatie over de resultaten. Ook delen bestuurders en managers hun ervaringen. Uiteraard is er ruimte voor vragen.
Deze workshop wordt verzorgd door het projectteam: Lianne Groot, Adri van Montfoort en Wineke van Ravenstein.
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Hoe zorg je ervoor dat er voldoende interesse is in scholing binnen de techniek? En hoe zorg je voor voldoende opgeleid personeel binnen de technische sector? Hoe zorg je voor het doorbreken van schotten binnen de gemeente tussen het economisch vlak en het sociaal domein? Wij laten graag een praktijkvoorbeeld zien van een plek waar deze vraagstukken samen komen en dat antwoorden geeft op deze vragen.
We brengen een bezoek aan de TechnoHUB. Dit is een locatie waar leerlingen, studenten en bedrijven kennismaken met de nieuwste technieken. Door deze aantrekkelijke vorm van het geven van onderwijs kiezen meer jongeren voor techniek en ontwikkelen zij hun vaardigheden. De bedrijven uit de regio faciliteren dit.
Daarnaast neemt Jeroen Collignon van Wij Techniek TeamWork u mee in zijn verhaal hoe we statushouders een plek kunnen bieden op de arbeidsmarkt. Een samenwerking van technische installatiebranche en lokale initiatieven.
Sprekers:
• Marlous Birkhoff , directeur TechnoHUB
• Jeroen Collignon, Wij Techniek TeamWork
Deze sessie wordt u aangeboden door TechnoHUB Woerden en Wij Techniek TeamWork, samen voor talent en werk.
Zon, wind en vooral water kunnen oplossingen zijn in de energietransitie. Wat zijn hierin de mogelijkheden? En hoe kan financiering van de BNG Bank daarbij helpen? Wij laten u in deze sessie graag kennismaken met lokale en duurzame energie. Hiervoor heeft de bank de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk uitgenodigd om hun ervaringen op dit vlak met u te delen.
U bent welkom op een toplocatie aan de Reeuwijkse Plassen. Na afloop vaart u met de boot naar het centrum van Gouda.
Deze sessie wordt u aangeboden door BNG Bank.
Met de Europese verkiezingen achter de rug en de start van een nieuwe mandaatsperiode op Europees niveau, is dit het moment om aan de slag te gaan met de kernboodschappen van gemeenten aan het ‘nieuwe Brussel’.
Maar eerst bespreken we de uitkomsten van de Europese verkiezingen met een aantal experts, actief in Brussel en Den Haag. We gaan in op wat het betekent voor Nederland en specifiek voor gemeenten. Hoe gaat het verder met de Green Deal? Welke thema’s krijgen in de volgende periode waarschijnlijk meer of minder aandacht?
Daarna gaan we actief aan de slag met de kernboodschappen die we als collectief onder de aandacht brengen: gemeenten en regio’s zijn namelijk steeds vaker zelfstandig actief in Brussel. Tot slot leggen we onze boodschappen beeldend af op een creatieve manier.
Sprekers:
- Hanneke Boersma, hoofd Europees Parlement Permanente vertegenwoordiging NL bij de EU
- Klasja van den Ridder, hoofd Vertegenwoordiging Europese Commissie in Den Haag
- Ellen Nauta-van Moorsel, voorzitter Nederlandse delegatie Comité van de Regio’s
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Oudewater is groen, geschiedenis en gezellig ofwel: Natuurlijk, historisch en kleurrijk. Dat is de magie van Oudewater. De gemeente kent een trotse, kleurrijke en diverse bevolking. Het verhaal van de heksenvervolging, de opkomst en ondergang van de touw-industrie, onze rol in 1572 bij de ‘geboorte van Nederland’ en de vele monumentale panden, kerken en de grachten geven invulling aan een rijke historie. Beleef het met ons mee en ontdek op dinsdag 25 juni in een 2,5 uur durende rondleiding de oudste stad van het Groene Hart. Interessante trivia: Oudewater heeft ook de hoogste monumentendichtheid van het land. We stappen aan boord van rondvaartboot ‘De Geelbuik’ en bewonderen de stad vanaf het water over de gracht en de Hollandse IJssel.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Oudewater.
Om als bestuurder het verschil te maken, is verbeeldingskracht en kennis de sleutel tot succes. Het is de kunst voor te stellen hoe de toekomst eruit kan zien en daarbij kennis en ervaringen uit de hele wereld te gebruiken. Het A&O fonds Gemeenten nodigt u uit om een unieke en inspirerende lezing bij te wonen van de gerenommeerde fotograaf Jimmy Nelson in het historische kasteel Woerden.
Jimmy Nelson staat bekend om zijn verbluffende fotografische werken, waarvoor hij drie jaar lang de wereld rondreisde om inheemse stammen vast te leggen in zijn boek "Before They Pass Away". Zijn werk reikt verder dan beelden; het biedt een diepgaande kijk op culturele diversiteit en het belang van behoud van erfgoed.
In deze sessie neemt Jimmy ons mee op een inspirerende reis naar de toekomst, waar verbeeldingskracht en realiteit samenkomen. Hij daagt ons uit te filosoferen hoe gemeenten er over vijftig jaar uitzien en hoe u deze visie kan realiseren. Zijn ervaringen en inzichten zijn brandstof voor uw eigen verbeeldingskracht, terwijl u zich voorbereidt op de uitdagingen en kansen voor uw gemeente.
Verbeeldingskracht is niet alleen een concept, maar een krachtige motor voor verandering. Het stelt u in staat om ambitieuze doelen te stellen en de omgeving te mobiliseren om deze te bereiken. Na de sessie is er voldoende gelegenheid om met Jimmy Nelson in gesprek te gaan om ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen.
Jimmy Nelson kijkt ernaar uit om u te ontmoeten en samen de kracht van verbeeldingskracht te verkennen en benutten voor de toekomst voor uw gemeente.
Deze sessie wordt u aangeboden door het A&O Fonds.
Nederland telt een groot aantal burgercollectieven die actief zijn op vrijwel alle maatschappelijke terreinen. De waarde van burgercollectieven ligt vooral in de directe betrokkenheid van burgers bij maatschappelijke uitdagingen en de innovaties die eruit voortkomen.
In deze middagsessie staat de rol van de gemeente centraal bij burgercollectieven. Hoe maak je er als gemeente ruimte voor? Hoe zit het juridisch, met inkoop- of aanbestedingsbeleid en het begeleiden van nieuwe initiatieven? Tijdens deze middagsessie hoort u het van pioniers.
Teun Gautier, mede oprichter van de StadmakersCooperatie, trapt af met een keynote. Daarop volgt een panelgesprek met ambtenaren, mensen van maatschappelijke fondsen en initiatiefnemers. Onderdeel van het gesprek is het VNG-programma SAMEN, waarin we experimenteren met nieuwe manieren van overheidsparticipatie.
Tijdens de sessie zijn denkers en doeners aanwezig vanuit het maatschappelijk middenveld, de fondsen en kennisinstellingen om hun inzichten te delen. Het laatste deel draait om samen werken en leren van elkaar. Aan vier tafels bespreken we de verschillende nieuwe rollen aan de hand van vier domeinen: creatief met inkoop en aanbesteding, aanjagen en begeleiden van initiatieven, de gemeente als deelnemer en de juridische obstakels.
De uitwisseling van kennis en ervaringen houdt niet op bij deze sessie. Deelnemers worden uitgenodigd om lid te worden van het groeiende ‘Leer-netwerk Overheidsparticipatie’.
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Wie denkt er bij de bakken met textiel in de Zeeman aan een betere wereld zonder armoede, met fatsoenlijke banen en eerlijke productie? En toch is dat zo volgens textielbedrijf Zeeman. Het bedrijf kan goedkope en kwalitatieve textiel duurzaam en fairtrade produceren. Voorwaarden om dit te bereiken zijn transparantie en samenwerken. Zeeman weet bijvoorbeeld precies waar de materialen vandaan komen en waar het voor gebruikt wordt. En een goede samenwerking bereik je door gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Dat betekent in de praktijk aandacht voor onder meer goede en veilige werkomstandigheden en goed loon voor de werknemers. Zeeman pleit zelfs voor een Europese wetgeving om dit voor elkaar te krijgen.
Bij energietransitie denk je niet meteen aan scheepvaart, maar deze sector is daar druk mee bezig. Ebusco, Port of Rotterdam, Wärtsilä en ING hebben de krachten gebundeld om het Modulair Energie Concept (MEC) in Alphen aan den Rijn te ontwikkelen en uit te rollen met als eerste klanten CCT en Heineken. MEC’s zijn Mobiele Energie Containers voorzien van Lithium-Ion energie dragers. Dit zijn gigantische batterijen om containerschepen van energie te voorzien en traditionele fossiele brandstof motoren te vervangen. Met twee MEC’s kan een gemiddelde binnenvaartschip ongeveer vijf tot zeven uur elektrisch varen. Deze nieuwe vorm van flexibele en schone energie helpt de scheepvaart sector met de energietransitie. Maar deze containers kun je ook gebruiken voor vrachtwagens en bedrijven die tijdelijk meer stroom nodig hebben.
Voor deze sessie stapt u op een elektrische scooter en bezoekt u in 2 groepen beide locaties.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Alphen aan den Rijn.
Team Financiën van de VNG onderhoudt nauw contact met gemeenten, inwoners en fondsbeheerders. Met het rijk proberen we om goede financiële afspraken te maken voor gemeenten.
Dit omvat lokale heffingen, bekostiging van taken en de verdeling van beschikbare middelen, zoals het gemeentefonds.
In deze sessie delen Peter van Zoest (teammanager Financiën) en David Rietveld (coördinator Gemeentefinanciën) inzichten over lopende discussies in gemeentefinanciën, met een focus op de situatie vanaf 2026, de herijking van het gemeentefonds en het uitkeringsstelsel.
Gezien het spannende jaar 2024, met mogelijk een nieuw kabinet, gaan we in op de nieuwste ontwikkelingen. Wellicht ligt er ook al een coalitieakkoord voor de ALV van de VNG, waarin een aantal (financiële) discussies is beslecht.
Sprekers:
- Peter van Zoest, teamleider Financiën bij de VNG
- David Rietveld, coördinator Gemeentefinanciën bij de VNG
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Elke stad heeft wel zo’n wijk, een kwetsbare wijk met heel veel verschillende culturen met bijbehorende problemen. In de Edelstenenbuurt in Alphen aan den Rijn wonen mensen met 70 verschillende nationaliteiten. Een buurt met heel veel diversiteit en complexiteit waar mensen voornamelijk in hoogbouw wonen. Maar deze concentratie verzwaart de sociale problematiek in de buurt. Daardoor staan ze onder een vergrootglas bij de media en politiek. Elk incident draagt bij aan het imago. Maar organisaties en overheid hebben de handen in elkaar geslagen en een gezamenlijk plan van aanpak bedacht. Belangrijkste punten zijn ontmoeten, respecteren en verbinden met andere buurtbewoners. Dat doen ze door verschillende evenementen te organiseren zoals Surinaamse Bingo en ‘Good Food - Good Mood’ waar ze samen gerechten koken uit verschillende culturen.
Tijdens deze sessie speelt u mee met de Surinaamse bingo en kookt (en eet) u gerechten uit de hele wereld; ‘Good Food - Good Mood’. Tussendoor zullen korte presentaties gegeven worden.
Sprekers:
- Beleidsmedewerker over geschiedenis en plan van aanpak in Edelstenenbuurt
- Gebiedsadviseur over de context en het sociaal kapitaal van deze buurt
- Buurtverbinder over de activiteiten en verbindingen tussen mensen in deze buurt
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Alphen aan den Rijn.
De digitale transitie brengt naast positieve aspecten ook risico’s met zich mee. Deepfakes, desinformatie, online oplichting of hacking... miljoenen Nederlanders krijgen er mee te maken.
Bestuurders moeten zich hier goed op voorbereiden. Of het nu gaat om opruiend gedrag op social media dat uitmondt in incidenten op straat, het weerbaar maken van inwoners en ondernemers tegen digitale gevaren of het beschermen van (vitale) infrastructuur zoals bruggen, stoplichten of laadpalen. Bijna alles met een digitale component kan onverwacht impact hebben op de samenleving.
Het team Digitale Veiligheid van de VNG organiseert daarom een wervelend middagprogramma met interactieve workshops, één-op-één-gesprekken tussen gemeenten en een presentatie.
Deelnemers kunnen onder andere:
- Tijdens een deepfake workshop begrijpen hoe dit fenomeen echt werkt.
- Leren van de successen (en minder succesvolle initiatieven) van andere gemeenten.
- Meer te weten komen over de rol van bestuurders bij nieuwe wetgeving rondom grote maatschappelijke vraagstukken (o.a. NIS2).
- Een crisisoefening volgen.
Doe mee en denk samen met ons na over digitale veiligheid!
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Een tijdreis te voet door de Goudse binnenstad, langs de wortels van verdraagzaamheid en het Gouds gedachtengoed
“Gouda is een tijdmachine. Je kan in elke eeuw uitstappen,” schreef voormalig stadsdichter Klara Smeets op treffende wijze. Reist u mee?
In de Goudse binnenstad en Sint-Janskerk gaan bijzondere verhalen schuil. De indrukwekkende 72 gebrandschilderde ramen vertellen ieder een eigen verhaal. Voor deze wandeling zal burgemeester Verhoeve, van huis uit historicus, uw gids zijn. Hij vertelt meer over diverse bijzondere plekken in Gouda en laat het ontstaan van de veelkleurige en verdraagzame stad tot leven komen.
Gouda kent een rijke traditie aan stadsfunctionarissen en tijdens deze tijdsreis maakt u verder kennis met deze talentvolle stadsmakers:
- Eén van de beiaardiers uit de regio, met muziek en verhalen uit de toren van de Sint-Janskerk
- Stadsorganist Gerben Budding, die met het bespelen van het Moreau Orgel bijdraagt aan een auditieve totaalbeleving.
- Van veelkleurig verleden naar een verdraagzaam heden: Stadsdichter Jeffrey van Geenen neemt u mee in een prikkelend gedicht.
Gouda stond al in de middeleeuwen bekend als verdraagzaam en kleurrijk. De stad is gemaakt en gebouwd door mensen met verschillende nationaliteiten en achtergronden. Immaterieel en materieel erfgoed komen al wandelend samen. Welkom in de stad van Erasmus, Vranck en Coornhert!
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Gouda.
Elke gemeente wil een goede Publieke Dienstverlening en een goed bestuur voor alle inwoners. Helaas worden we vaak opgeschrikt door incidenten die impact hebben op werknemer, werkgever en bestuurder.
Wat is eigenlijk nodig voor een Veilige Publieke Dienstverlening en een Weerbaar Bestuur?
In deze interactieve sessie nemen we u mee langs drie verschillende verhaallijnen om elkaar te inspireren, maar vooral om van elkaar te leren.
- Een handhaver en een leidinggevende nemen u mee in een casus. Wat is er nodig om weer de straat op te gaan? (veilige publieke taak).
- Een medewerker en een gemeentesecretaris nemen u mee in een casus. Welke verantwoordelijkheid heeft een gemeente? (veilige publieke dienstverlening).
- Een bestuurder en een griffier nemen u mee in een casus. Wie heeft welke rol en verantwoordelijkheid? (weerbaar bestuur).
Plenair delen we de rode lijnen uit deze verhalen met elkaar. Het doel is om hierop te reflecteren hoe uw gemeente hiermee omgaat, maar vooral wat noodzakelijk is om te hebben. Vanuit de VNG delen we het bestaande aanbod, bieden we inzicht wat er op landelijk niveau gebeurt en horen we graag wat u nog mist.
Sprekers:
- Bas van Tillaar, gespreksleider
- Robin Notmeijer, wijkboa in Breda
- Robert Segers, teammanager THOR Breda
- Marc Theeuwes, coördinator veilige publieke taak Nijmegen
- Astrid van de Klift, gemeentesecretaris Nijmegen
- Frank Dales, burgemeester Velsen
- Heleen van Dijk-Beekman, griffier de Fryske Marren
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Een herbestemming voor het middeleeuwse stadhuis waar men al eeuwenlang eigenzinnig samenleeft.
Het stadhuis was zowel letterlijk als figuurlijk het middelpunt van Gouda: van oudsher is het stadhuis de plek waar de bestuurders samen kwamen, waar recht werd gesproken en waar de bevolking bijeenkwam. Al 750 jaar lang wordt in Gouda samengeleefd door te luisteren naar elkaar. Het stadhuis illustreert dit: boven de ingang is de spreuk ‘Audite et Alteram Partem’ aangebracht, oftewel ‘luister ook naar de ander(e kant)’. Een verwijzing naar het feit dat hier recht werd gesproken en tekenend voor de ziel van het stadhuis.
Hoe verbind je oude verhalen aan de nieuwe opgaven en ambities van de toekomst? In het stadhuis vertellen wethouder Thierry van Vugt en projectleider Anne-Marie Goudzwaard over de hoge ambitielat rondom de verduurzaming en hoe het concept van de herbestemming, de exploitatie en het toegankelijk maken van het rijksmonument worden vormgegeven en welke uitdagingen en kansen er liggen in het samenbrengen van verleden, heden en toekomst.
Het concept van de herbestemming heeft als titel ‘Eigenzinnig Samenleven’: Een invulling van het stadhuis waarbij luisteren centraal staat. Luister naar elkaar, het verleden, het heden en de toekomst in het middelpunt van Gouda en ontdek hoe we al eeuwenlang samenleven.
Sprekers:
- Thierry van Vugt, wethouder gemeente Gouda
- Anne-Marie Goudzwaard, projectleider herbestemming stadhuis
- Nelleke Manschot, erfgoed adviseur gemeente Gouda
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Gouda.
Momenteel verblijven er in totaal ruim 100.000 Oekraïners en zo’n 50.000 asielzoekers in opvanglocaties verspreid over het land. Het ziet ernaar uit dat een aanzienlijk deel van hen voorlopig in Nederland blijft, want het einde van de oorlog in Oekraïne is nog niet in zicht en een ruime meerderheid van de asielzoekers krijgt een verblijfsvergunning. We willen dat iedereen zo snel en goed mogelijk mee kan doen: vroegtijdige participatie biedt kansen voor nieuwkomers zelf, voor het oplossen van krapte op de arbeidsmarkt en voor een soepele landing in de maatschappij.
Tijdens deze interactieve sessie gaan we in gesprek over de mogelijkheden om nieuwkomers snel aan de slag te laten gaan. Waar liggen kansen en dilemma’s? Welke belemmeringen zijn er en welke oplossingen kunnen we verkennen? Welke taak zien gemeenten voor zichzelf en andere partijen?
Sprekers:
- Lindy Peijnenburg, VNG
- Thomas Zwiers, VNG
- Anneliek Amelink, VNG
- Nicole van Eck, Gemeente Gouda
- Ronald van Rossum, Gemeente Gouda
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
De bijzondere natuur van de Nieuwkoopse Plassen is ontstaan door mensenhanden. Sinds mensenheugenis verrichten rietsnijders noeste arbeid in dit unieke laagveenmoerasgebied. Tijdens de vaartocht vertellen we meer over het ontstaan van de plassen en een toelichting bij de opgaven en kansen vanuit het bijzondere laagveenmoerasgebied (Natura 2000 gebied). Verder gaat de sessie dieper in op onder andere kansen voor duurzame (water)recreatie en opgaven met betrekking tot beheer, waar rietsnijders een belangrijke rol in vervullen. Het riet en ander biologisch afval wordt gebruikt in de bouw, voor biovergisting of kan als strooisel in stallen.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Nieuwkoop.
De leefbaarheid van het landelijk gebied staat onder druk. Veel uitdagingen komen samen in het landelijk gebied, zoals de energietransitie, toekomstbestendige voedselproductie, woningbouwopgave en het herstel van biodiversiteit. En we hebben ons als Nederland aan Europese en landelijke doelen verbonden aan natuur, water en klimaat. Deze doelstellingen vergen een grote transitie van het landelijk gebied. Deze transitie raakt volop de taken en bevoegdheden van gemeenten.
In deze sessie gaan we in op de rol van gemeenten in gebiedsprocessen. Daarbij kijken we breder dan alleen naar natuur, water en klimaatdoelen. Ook andere (sociale) thema’s nemen we mee onder de noemer leefbaarheid, zoals bereikbaarheid van sociale voorzieningen, werkgelegenheid, betaalbare en betrouwbare energie. Daarnaast hebben inwoners en ondernemers die te maken krijgen met de gevolgen van de transitie sociaal economisch perspectief nodig. Hier hoort een langjarig stabiel verdienmodel voor ondernemers bij.
Na deze sessie heeft u inspiratie hoe u in uw eigen gemeente aan leefbaarheid en sociaal economisch perspectief werkt in samenspraak met gemeenteraad en inwoners. Dit aan de hand van praktijksituaties, kaders vanuit de VNG en een inspirerende vergaderlocatie op een boerderij waar ook aandacht is voor agrarisch natuurbeheer als verdienmodel.
Spreker:
- Henk van Blerck, directeur en gastconservator Landschapsplan Nederland, Schokland en Water
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
De molens van Kinderdijk zijn wereldberoemd en in 1997 benoemd tot Werelderfgoed. Met jaarlijks zo’n 400.000 met name internationale bezoekers is het een toeristische hotspot, met daarbij behorende verantwoordelijkheden en uitdagingen. In Kinderdijk streven we naar duurzaam toerisme waarbij een groei van het bezoekersaantal in symbiose gebeurt met de omgeving, inwoners, ondernemers, natuur en landschap. En daarbij ook bijdraagt aan de leefbaarheid in de kernen én binnen het Werelderfgoed zelf. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen diverse overheidslagen, de stichting Werelderfgoed Kinderdijk, inwoners en molenaars. Een uitdagend en inspirerend vraagstuk in een unieke en schitterende omgeving.
Tijdens een boottocht langs de molens krijgt u een toelichting door betrokkenen over de samenwerking, organisatiestructuur en toekomstplannen rond bijvoorbeeld governance, visitor management en ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied. Uiteraard is er ruimte voor discussie en interactie rond modern duurzaam toerisme in gemeenten.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Molenlanden.
Inwoners die zijn vastgelopen in de bureaucratie hebben perspectief nodig. ‘We zijn heel goed in praten over bestaanszekerheid, maar we moeten aan de slag met én voor onze inwoners’, aldus VNG-voorzitter Sharon Dijksma tijdens de Top Bestaanszeker Nederland.
Michelle van Tongerloo is huisarts en straatarts in Rotterdam. Zij heeft dagelijks te maken met regels en richtlijnen die haar werk niet eenvoudig maken. Michelle koppelt grote maatschappelijke vraagstukken aan de rauwe realiteit van haar spreekkamer.
In de dagelijkse praktijk van bestuurders en ambtenaren ligt de sleutel voor de oplossing. Het bieden van mensgerichte zorg en ondersteuning moet makkelijk zijn. Makkelijk om te regelen. Makkelijk om te verdedigen. Dat willen we met z’n allen voor elkaar krijgen; dat niet de regel centraal staat, maar de mens en de praktijk waarin de regels uitgevoerd moeten worden.
Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) licht toe wat gemeenten bereiken voor mensen als ze niet de regel maar de mens centraal zetten. Met de doorbraakmethode kunnen gemeenten de meest pragmatische oplossingen voor specifieke casussen vinden. Oplossingen waar de burger zelf om vraagt, oplossingen die buiten standaardregelingen vallen, maar binnen wettelijke kaders.
Om zo goed mogelijk gebruik te maken van de expertise van alle aanwezige bestuurders, vanuit het hele land, spreken we daarna verder welke stappen nodig zijn.
Sprekers:
- Albert Jan Kruiter, directeur van het Instituut voor Publieke Waarden (IPW)
- Michelle van Tongerloo, huisarts en straatarts in Rotterdam
- Michiel Bunnik, wethouder Financiën, Economie, Sport, ICT en Personeel Gemeente Gouda
- Farid Tabarki, oprichter Studio Zeitgeist
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
De Vinkeveense Plassen waren vroeger land. Tot 1975 werd hier veen gestoken en op de kant te drogen gelegd. Zo ontstonden de langgerekte eilanden, de ‘legakkers’. Daarnaast werden miljoenen kubieke meters zand uit de plassen weggezogen. Dit zand is gebruikt voor de Bijlmermeer en de aanleg van de A2. Door de zandwinning ontstond een ruim vijftig meter diepe trechter. Om het achterland te beschermen werd de ring van zandeilanden aangelegd.
Het karakteristieke landschap heeft ook een waterbouwkundige waarde. Het beschermt de oevers en achterland tegen heftige golfslag. De Vinkeveense Plassen maken verder onderdeel uit van het Nationaal Natuur Netwerk en er ligt een opgave voor het verbeteren van de waterkwaliteit.
Het gebied biedt kansen voor ondernemers in horeca en leisure. Recreatieve kernkwaliteiten van het gebied zijn watersport, duiken, dagrecreatie, vissen, zwemgelegenheid en daarmee samenhangende verblijfsrecreatie.
Tijdens deze middagsessie nemen we u op een boot mee dit prachtige gebied in. We willen tijdens deze vaartocht verschillende interessante thema’s aan bod laten komen:
- Spanning tussen natuur en recreatie; kwaliteit en aantrekkingskracht vs. de belastbaarheid van het gebied en de omliggende infrastructuur;
- Spanning door de grote betrokkenheid van verschillende lokale stakeholders;
- Spanningen door verschillende belangen van gemeente, provincie, en waterschap;
- Hoe ga je als gemeente met dit alles om en hoe houd je de regie?
De dilemma’s zijn niet uniek, ze spelen op verschillende plekken in Nederland. Dit zal ook toenemen met de groeiende behoefte aan recreatie dichtbij huis en de natuurwaarden die onder druk staan.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente De Ronde Venen.
Samenwerking vormt de sleutel tot het overwinnen van de uitdagingen die voor ons liggen. Ontwikkeling van de organisatie en het vermogen om met elkaar te leren zijn drijvende krachten achter de kwaliteit van deze samenwerking en dat is precies waar deze boeiende sessie om draait. Ontdek de kracht van organisatieontwikkeling in de complexe vraagstukken waarmee we geconfronteerd worden.
Tijdens deze interactieve sessie nemen we een diepe duik in de wereld van organisatieontwikkeling en publiek leiderschap, geleid door een gerenommeerde expert op dit gebied. Leer hoe de groei van de organisatie de samenwerkingsdynamiek transformeert en de impact op de gestelde opgaven vergroot. Het delen van ervaringen staat centraal, waardoor je niet alleen nieuwe inzichten opdoet, maar ook inspirerende ideeën en concrete plannen ontwikkelt.
Sta stil bij de hefboom die organisatieontwikkeling biedt en vertrek uit deze sessie met een verfrissend perspectief en concrete actieplannen. Samen tillen we de samenwerking naar nieuwe hoogten en bereiden we ons voor op effectief leiderschap in het aangezicht van de uitdagende opgaven die voor ons liggen.
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
GEANNULEERD
Welkom in de wereld van ‘Het nieuwe wonen voor jongeren’ in Burgerdam. We zijn op dit moment in de gemeenschapszaal waar diverse mensen aan tafel zitten. Jongeren die in het dorp willen blijven wonen, maar niet aan een huis kunnen komen, vertellen over wat zij zelf doen om woningen te realiseren. Ook een aantal agrariërs en ondernemers is aanwezig. De wethouder ijsbeert rond in de kamer. En de dijkgraaf kijkt ongeduldig op zijn telefoon. Eén van de raadsleden van de jongerenpartij steekt van wal. “Hoe kunnen we op een gelijkwaardige manier aan tafel zitten om samen oplossingen te vinden voor woningen voor jongeren?" En hoe kunnen we daarin onze veenweide vraagstukken (water, bodem, natuur) en vragen over leefbaarheid en voorzieningen in het dorp meenemen?
Het tweede deel van de sessies is interactief in de vorm van een spel: het voeren van een doorbraakdialoog. Alle deelnemers worden uitgedaagd om in de schoenen van een persoon uit de casus te gaan staan. Het belevenisspel hebben we in samenwerking met studenten van de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Door de rolwisseling leef je je in de belangen van een ander in, waardoor er meer begrip kan ontstaan. Bovendien zitten in het spel de perspectieven gelijkwaardig aan tafel. Zou er ruimte ontstaan voor een vernieuwende gelijkwaardige samenwerking tussen inwoners, overheden, en andere belanghebbenden?
In de derde helft (nabeschouwing) gaan we in co-creatie de leidende principes voor het nieuwe samenwerken destilleren uit deze ervaring.
Deze sessie wordt u aangeboden door Groene Hart Community, netwerk van lokale gemeenschapsinitiatieven en Universiteit Utrecht, Bestuur- en Organisatiewetenschappen.
Deze middagsessie vindt plaats in de Heineken brouwerij te Zoeterwoude. Het is een unieke kans om inzicht te krijgen in het brouwproces van een toonaangevend internationaal bedrijf en om op een bijzondere plek in gesprek te gaan over succesvolle inkoopstrategieën en sturingsinstrumenten.
Zo doet u tijdens deze middagsessie nieuwe inzichten op, worden er best practices gedeeld en gaat u de dialoog aan met collega bestuurders en experts van binnen en buiten de gemeenten sector.
Programma:
1. Opening en Welkomstwoord
2. Keynote-sprekers van samenwerkingsverband SURF (de ict-coöperatie van onderwijs en onderzoek):
A. Het SURF model (spreker Ron Augustus)
B. Het BIZOB-model (spreker Marcel Stuijts)
3. In gesprek met Vincent Zwijnenberg, Rob Jonkman en Ditmar Waterman over inkoopstrategieën en sturingsinstrumenten voor gemeenten.
4. Interactieve afsluiting.
5. Rondleiding door de Heineken Brouwerij in Zoeterwoude.
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
GEANNULEERD
Stap in de schoolbus, want vandaag doorlopen we in één middag een Waddinxveense schoolcarrière. We brengen een bezoek aan basisschool TOV, voortgezet onderwijs Coenecoop College en middelbaar- en hoger beroepsonderwijs Bouwacademie Groene Hart, allen met eigen, unieke eigenschappen.
Basisschool TOV heeft uniek onderwijs; unitonderwijs. In 2026 krijgt deze basisschool een nieuwe locatie. Met de komst van de nieuwe locatie wordt vanuit de school onderzocht welke onderwijssoort het beste past bij deze locatie. Het schoolpand van het Coenecoop College is in 2023 opgeleverd. Dit gebouw, ingedeeld in zones, geeft goed de ambities weer. Bouwacademie Groene Hart is het centrum voor modern technisch vakmanschap in de regio. Bouwacademie is een samenwerkingsverband met ondernemers, het Coenecoop College (een doorlopende leerlijn techniek) en MBO Rijnland.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Waddinxveen.
Je nek uitsteken voor naleving, je moet het maar durven als bestuurder. Natuurlijk, de samenleving verwacht dat de overheid erop toeziet dat publiek geld terecht komt bij mensen die het nodig hebben en dat instellingen de kwaliteit leveren die we van ze mogen verwachten. Preventie, toezicht en handhaving leveren daarbij veel goede resultaten op die een plek verdienen in de publieke verantwoording.
Maar mede door de toeslagenaffaire is naleving beladen geworden. Want hoe voorkom je dat de goeden onder de kwaden lijden? Wat doe je als je onbedoeld toch een fout maakt? En hoe ga je om met het negatieve sentiment rond toezicht en handhaving?
In deze interactieve theatersessie spelen acteurs van The Big MO verschillende casussen die ook in uw gemeente (kunnen) voorkomen. De sessie daagt u uit om op verschillende manieren naar dilemma’s te kijken, biedt inspiratie om naleving met verantwoordelijkheidsgevoel, trots en transparantie uit te voeren, en geeft een indruk van hoe dit kan bijdragen aan herstel van vertrouwen in de overheid. En dat met een lach op het gezicht. In de pauze kunt u bovendien deelnemen aan een rondleiding op de locatie van deze sessie, Fort Wierickerschans.
Sprekers:
- Hetty Heyting, Monique van Aken, Remy van Keulen en Martijn Loerakker, acteurs van The Big Mo Theaterproducties
Deze sessie wordt georganiseerd door VNG Realisatie, cluster naleving.
Ga het gesprek aan met uw collega-bestuurders in de Experience Bodemdaling door u te voeden met ervaringen van professionals en particulieren en bijpassend kaartmateriaal. Doe daarna mee aan de bodemdalingswandeling door de Binnenstad van Gouda en verken wat een dalende bodem voor de stad kan betekenen. Ga onderweg in gesprek over wat u zelf zou doen op het gebied van riolering, vergroening, waterberging en een toegankelijke openbare ruimte.
De afgelopen tien jaar hebben Gouda en andere Groene Hart gemeenten veel geleerd over het samenspel van bodemdaling, funderingen en klimaatverandering, samen met een coalitie van overheden en kennisorganisaties en met medewerking van inwoners. Gegrepen door het belang van samen leren is een landelijk Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen opgericht, die sinds 2022 is gevestigd aan de Markt in Gouda. Het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen is mede mogelijk gemaakt dankzij de Regiodeal. Een plek waar kennis wordt gebundeld en verspreid.
Sprekers:
- Michel Klijmij van der Laan, voorzitter Platform Slappe Bodem, wethouder gemeente Gouda
- Corné Nijburg, directeur Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen
Deze sessie wordt u aangeboden door de gemeente Gouda en het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen.
GEANNULEERD
Tijd voor actie! Niemand minder dan Esther Vergeer wacht deze middag op het sportveld op u. Vanaf april 1999 tot januari 2013 bezette zij onafgebroken de eerste plaats op de wereldranglijst in het rolstoeltennis. Tijdens een clinic van de Esther Vergeer Foundation daagt ze u uit om deel te nemen aan meerdere inclusieve sportvormen. Door zelf te doen en te ervaren, krijgt u een schat aan ideeën aangereikt voor het opstellen en uitvoeren van uw Lokale Inclusie Agenda.
Esther Vergeer deelt haar inspirerende verhaal en vertelt hoe haar foundation, door middel van Esther Vergeer Foundation Sportpoli’s in Academische kinderziekenhuizen, kinderen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening de kans geeft om gewoon te sporten.
Tijdens deze middag staat de wettelijk verplichte Lokale Inclusie Agenda (LIA) centraal. Voor inspiratie gaan we ook de grens over. Niet alleen komt een gemeente aan het woord die succesvol een LIA implementeert, ook internationale ervaringsdeskundigen van het WeAreAble! Programma vertellen hun verhaal. Via dit programma, waar de LIA centraal staat, zetten collega-gemeenten in West en Centraal Afrika met beperkte middelen belangrijke stappen om de positie van mensen met een beperking te versterken. Ontdek hoe zij met unieke ervaringen en successen laten zien hoe lokale inclusie wereldwijd vorm krijgt en hoe Nederlandse tools en ervaringen bruikbaar zijn buiten onze grenzen.
Wilt u ontdekken hoe verbeeldingskracht en praktische initiatieven hand in hand gaan met het motto van de SDG Agenda, ‘Laat niemand achter'? Schrijf u dan snel in voor deze sessie!
Uiteraard richten wij onze sessie zo toegankelijk mogelijk in. Heeft u nog bepaalde behoeften - zoals bijvoorbeeld een gebarentolk - geef het vooral bij ons aan!
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Bezoek Ipse De Bruggen en muziekworkshop Jostiband
Je hebt een verstandelijke beperking maar je wilt zelf dingen doen en leren. Ook wil je zelfstandig wonen en werken net als alle anderen. Kortom je wilt gewoon een goed leven. Bij zorgorganisatie Ipse de Bruggen hebben ze al meer dan honderd jaar ervaring hoe ze jongeren en volwassen kunnen begeleiden om dit doel te bereiken. Op hun terrein wonen en werken mensen en is er ook een repetitieruimte voor de Jostiband. De leden van deze band geven een concert waarbij deelnemers mee kunnen doen, want iedereen kan muziek maken.
Zorg meets Erfgoed
Op het terrein van zorgorganisatie Ipse de Bruggen, landgoed Hooge Burch werd een Romeinse nederzetting uit jaar 47 na Christus ontdekt: Fort Castellum. Bij de opgravingen helpen bewoners want zij wassen en labelen de vondsten. Een dagbestedingsgroep, de Houtisten, bouwen zelfs aan een echte strijdwagen. Het samenwerken draagt bij aan een positief zelfbeeld van de bewoners omdat zij zich betrokken voelen en van toevoegde waarde. Er is een expositie van de opgravingen en we wandelen naar het fort.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Alpen aan den Rijn.
Hoe gaat u om met participatie, wat doet u als er sprake is van tegengestelde belangen of zelfs polarisatie? Of als u te maken krijgt met nepnieuws? Hoe bouwt u aan vertrouwen?
Met deze vraag zetten experts Gonda Duivenvoorden (communicatiestrateeg, trainer, coach en auteur van het boek De psychologie van communicatie) en Monique Broekhoff (expert in strategisch omgevingsmanagement en auteur van Omgevingscommunicatie en participatie, een praktisch stappenplan) u, in de inspirerende omgeving van Avifauna, aan het werk. In kleine groepen denkt u samen met andere bestuurders na over ‘spannende’ situaties die u zomaar in uw eigen praktijk kunt tegenkomen! Deze actieve setting biedt ruimte om eigen praktijkervaringen te delen.
U begeeft zich van het ene naar het andere uitdagende dilemma. De hersens kraken, maar we beloven dat er ook veel gelachen wordt. We sluiten af met het delen van inzichten, waar Gonda en Monique vanuit hun eigen ervaring op reflecteren. Het wordt een dynamische en interactieve sessie die u handvatten geeft waar u morgen al mee aan de slag kunt!
Websites betrokken experts:
- vandewijz.nl (Gonda Duivenvoorden)
- onswitch.nl (Monique Broekhoff)
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Wind- en zonne-energie zijn niet 24/7 beschikbaar en veroorzaken netcongestie in het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Kortetermijn opslag zoals lithium-ion is geschikt om pieken op te vangen, maar niet om langere periodes van windluwte en weinig zon te overbruggen. Nederlandse batterij-innovator, Aquabattery ontwikkelt een batterij die elektriciteit opslaat in water en keukenzout. Deze is geschikt juist om elektriciteit voor langere (8u+) periodes te leveren. Hoe het werkt? Bij het opladen zet de batterij zout water en elektriciteit om in een zure en een basische oplossing. Het omgekeerde gebeurt bij ontlading. Het gebruik van alledaagse, niet-brandbare materialen maakt de batterij veilig, betaalbaar én duurzaam.
Dat we te weinig stroom hebben is een feit. En als je moet kiezen voor óf een nieuwe school of de nieuwe woningen of wanhopige ondernemers die geen stroomaansluiting meer kunnen krijgen. Waar kies je dan voor? In de serious game over energietransitie begrijp je hoe het systeem in elkaar steekt en krijg je handvatten voor keuzes en oplossingen.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Alphen aan den Rijn.
De energietransitie vraagt, naast regie en beheer op het centrale energiesysteem, ook om een kansen- en knelpuntengerichte aanpak en ontwikkeling van decentrale energiesystemen. Daarin gaan we ons verdiepen in deze sessie, die bestaat uit 2 delen:
- De VNG-bestuurder netcongestie en een netbeheerder geven een presentatie
- We bezoeken een grond-, weg- en waterbouwbedrijf dat sterk inzet op duurzame innovatie, kansen creëert voor het decentrale net en een sterke affiniteit en verbinding heeft met decentrale overheden
De energietransitie en het decentrale energiesysteem gaan in meerdere vormen zijn beslag krijgen in de gemeente. Ze hebben ruimtelijke impact door onder meer laadinfrastructuur, trafostations, warmte-overdrachtstations, ruimte voor hernieuwbare opwek en zon op dak. En de beschikbaarheid van energie is van belang voor de mogelijkheden voor woningbouw en bedrijvigheid en daarmee voor economische ontwikkeling en lokale welvaart. Daarom is inzicht nodig in de onderlinge afhankelijkheden tussen het centrale en decentrale systeem.
Wij zullen dit doen in de vorm van een panelgesprek met de onderstaande sprekers en u.
Sprekers:
- Thijs Kuipers, VNG-bestuurder Netcongestie
- Sophia van Bakel, directeur Vermeulen groep
- George Rodenhuis, adviseur public affairs TenneT
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
fotograaf: Justin Egberts
Zeg je Boskoop, zeg je planten. Het Groene Hart staat bekend om bijna 400 boomkwekerijen en het gebied is wereldwijd toonaangevend op het gebied van sierteelt. Bij deze middagsessie fietsen we op elektrische fietsen naar de boomkwekerijen en varen we met een schouw waarin vroeger planten werden vervoerd, door en langs de boomkwekerijen.
Tijdens deze sessie volgen we het boek ‘De Roem van Boskoop’, waarin kwekersfamilies worden geportretteerd. U ontmoet de familie Van Gelderen van Plantentuin Esveld, een bijzonder tuincentrum met ‘s werelds grootste esdoorncollectie. U hoort de verhalen terwijl u geniet van een hapje en drankje bij theehuis Yume, gevestigd in het tuincentrum. Ervaar zelf het bijzondere sierteeltgebied, ontmoet de kwekers en ervaar de kracht van groen.
Let op: Een fietstocht is onderdeel van deze middagsessie.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Alphen aan den Rijn.
Hoe ga je om met teleurgestelde en boze inwoners die de overheid als dader zien van hun onheil of zelfs niets meer van de overheid willen weten?
Je mag als burgemeester, raadslid en wethouder uiteraard op je vakmanschap als politiek ambtsdrager en je eigen ervaring vertrouwen. Maar de vraag is: waar zitten je blinde vlekken? En wat kan jou helpen om ook voor alle inwoners van betekenis te zijn, ondanks het beschaamde vertrouwen in de overheid.
Twee sprekers in deze sessie: prof. Rik Peels van de Vrije Universiteit, schrijver, filosoof en theoloog, en prinses Laurentien van Oranje, die zich bezighoudt met hoe de overheid omgaat met inwoners die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire.
Deze sessie wordt georganiseerd door het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Wethoudersvereniging, Vereniging van Gemeentesecretarissen en Vereniging van Griffiers.
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
GEANNULEERD
In de diepste polders van ons land gebeurt iets heel bijzonders: hier verrijzen duizenden woningen. Onverantwoord, gelet op een dalende bodem en stijgende zeespiegel? Integendeel! Ga met de bus mee op excursie en zie met eigen ogen hoe de gemeenten Gouda en Zuidplas een nieuwe wijk en een nieuw dorp ontwikkelen, waarbij het principe ‘water en bodem sturend’ leidend is.
In het Middengebied van de Zuidplaspolder wordt een nieuw dorp met 8.000 woningen, bijbehorende voorzieningen, twee bedrijventerreinen, energielandschap en nieuwe natuur ontwikkeld. Dit is op zich al een enorme opgave, maar niets doen is hier geen optie! Met deze grootschalige ontwikkeling krijgt het gebied een duurzame en toekomstbestendige impuls. Klimaatadaptiviteit is daarbij niet zomaar een ambitie, maar een uitgangspunt van de ontwikkeling, van planvorming tot realisatie.
De jonge woonwijk Westergouwe ligt ook in de Zuidplaspolder, aan de westelijke rand van Gouda, tussen de stad en de natuur en groeit uit tot een complete wijk met ongeveer 4.500 woningen en diverse voorzieningen. Hier wordt nu al volop geleefd én genoten van de natuur die je overal om je heen ervaart.
Laat u inspireren door een innovatieve en klimaatadaptieve manier van bouwen, deel uw eigen ervaringen en neem de geleerde lessen mee in uw eigen lokale en regionale gebiedsontwikkelingen!
Deze sessie wordt u aangeboden door gemeenten Gouda en Zuidplas.
De lokale democratie is van ons allemaal, maar steeds minder mensen gaan naar de stembus bij de raadsverkiezingen. En steeds vaker horen we dat de gemeenteraad geen afspiegeling is van en voor alle inwoners.
Wat is er nodig om de lokale democratie, de basis van ons democratisch systeem, aantrekkelijk te houden als het democratische platform om verschillen te beslechten voor alle inwoners?
Vragen die aan de orde komen zijn:
- Is het wenselijk dat grotere groepen inwoners een plek krijgen aan de tafel van onze lokale democratie?
- Hoe kan de raad en college een representatie worden van en voor alle inwoners?
- Is het wenselijk om onze wijze van vergaderen te veranderen?
- Wat is het belang van meedoen, meepraten en meebesluiten door meer vrouwen, meer jongeren en meer inwoners met een migrantenachtergrond?
De sessie heeft twee inleiders en bevat ook een interactief deel om met elkaar aanbevelingen op te stellen voor wat nodig is om de lokale democratie aantrekkelijk houden in de toekomst.
Sprekers:
- Danny de Vries, burgemeester van Oudewater
- Barbara Bos, eigenaar van All-Aboard.nl
Deze sessie wordt georganiseerd door het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Wethoudersvereniging, Vereniging van Gemeentesecretarissen en Vereniging van Griffiers.
Het Groene Hart heeft een sterke agrarische sector, die veel verschillende soorten voedsel produceert. Het is binnen de gemeente Alphen aan den Rijn mogelijk om met een korte fietstocht een hele maaltijd bij elkaar te fietsen. Verser kan het niet! Leuk om het gebied te leren kennen, te weten waar je eten vandaan komt en kennis te maken met de boeren die het maken.
Lokale producenten en landwinkels bieden hun producten direct aan via eigen verkooppunten, zoals winkels, automaten en stalletjes op hun eigen terrein. Daardoor zijn ze ook veel goedkoper omdat er geen tussenhandel is. We gaan met hen in gesprek over de kansen en uitdagingen bij de voedselproductie. En de vraag is natuurlijk hoe kan een gemeente de lokale voedselproductie en korte ketens ondersteunen en stimuleren.
Let op: Een fietstocht is onderdeel van deze middagsessie.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Alphen aan den Rijn.
GEANNULEERD
Boven de ingang van het middeleeuwse stadhuis van Gouda is de spreuk ‘Audite et Alteram Partem’ aangebracht, oftewel ‘luister ook naar de ander’. Een verwijzing naar het feit dat hier vroeger recht werd gesproken en een passend decor voor deze sessie.
De sessie is namelijk gewijd aan ‘de responsieve rechtsstaat’, waarin de behoeften van de burger centraal staan en de burger zijn belangen door de overheid behartigt weet. Dit onderwerp staat, zeker sinds de Toeslagenaffaire, volop in de belangstelling. Dit was een aanleiding voor de instelling van de Staatscommissie rechtstaat die op 10 juni 2024 haar adviesrapport zal aanbieden. Ook heeft het kabinet het Wetsvoorstel versterking waarborgfunctie Awb in internetconsultatie aangeboden en is er in de rechtspraak meer aandacht voor evenredigheid en de menselijke maat. Welke invloed hebben deze ontwikkelingen op de bevoegdheden en taken van gemeenten? Hoe om te gaan met keuzes over ruimte voor maatwerk, uitvoerbaarheid, rechtszekerheid en legitimiteit? We bespreken de dilemma’s.
In deze sessie informeren wij u over actuele ontwikkelingen in relatie tot de rechtsstaat en dagen wij u uit om hierover van gedachten te wisselen. De staatscommissie rechtsstaat licht toe wat haar advies betekent voor gemeenten. Ook vertelt de gemeente Gouda over hun prijswinnende aanpak van informeel overleg in bezwaar.
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
Ruim 350 jaar geleden, in het jaar 1672, keerde het tij. Het ooit zo rijke Holland leek verloren, het volk reddeloos, redeloos en radeloos. Tót wij ons eigen water als wapen inzetten en de vijand wisten te stoppen. Van het Muiderslot tot aan Slot Loevestein deed de Oude Hollandse Waterlinie haar werk.
Ontdek deze oudste verdedigingslinie en stap aan boord van een boot voor een vaartocht die u zicht geeft op de oevers van dit iconische gebied en haar vestingsteden. Aan boord wordt het verhaal van de inundatie verteld en nemen we u mee in de lessen die we geleerd hebben over de inzet van water, klimaatadaptatie en de effecten op cultureel historisch erfgoed. De ervaringen uit het verleden dragen bij aan de beslissingen van vandaag die impact hebben voor de toekomst. We eindigen de route bij Fort Wierickerschans. Uiteraard krijgt u onderweg een hapje en een drankje en is er vooral ruimte voor een goed gesprek.
Deze sessie wordt georganiseerd door het Groene Hart, Stichting de Oude Hollandse Waterlinie.
GEANNULEERD
Ondernemers en bedrijven spelen een belangrijke rol in de brede welvaart en de overgang naar een duurzame, circulaire economie. Gemeenten en ondernemers staan voor nieuwe ruimtelijke uitdagingen in deze context, met de centrale vraag: hoe kunnen we voldoende ruimte behouden en realiseren voor de werkplekken van de toekomst?
Deze interactieve sessie belicht diverse ruimtelijke vraagstukken en de (on)mogelijkheden die gemeenten hebben om hierin te acteren. Ook wordt u geïnformeerd over de inzet van de VNG op ruimte voor werken en ondernemen. U heeft de mogelijkheid om hierop uw wensen en input mee te geven.
Sprekers:
- Frank den Brok, VNG bestuurlijk netwerk economie en wethouder Oss
- Cees Jan Pen, lector Fontys Hogeschool (ntb)
- Richard Kleefman, programma verduurzaming bedrijventerreinen (ntb)
- Michiel Bunnik, wethouder Gouda (ntb)
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Om veerkracht en weerbaarheid van jongeren te vergroten, kiest Gouda de route van sporten en bewegen. Een belangrijke factor in het versterken van mentale gezondheid.
In samenwerking met SPORT•GOUDA en andere maatschappelijke organisaties hebben we een uniek netwerk van buurtsport en begeleiding van jongeren. Vorig jaar bracht Koningin Máxima een bezoek aan een Goudse vmbo-school, om zelf deze aanpak in de praktijk te ervaren.
Tijdens deze deelsessie staan we samen stil bij het belang van sporten en bewegen ten behoeve van de mentale gezondheid van jongeren. We nemen je mee in Gouds beleid en initiatieven. Hoe brengen wij jongeren in beweging? Hoe draagt het Sportakkoord hieraan bij? Daarna gaan we met elkaar in gesprek. Hoe kun je als gemeente aan de slag? Wat zijn uitdagingen en mogelijkheden? Hierbij laten we ons inspireren door (top)sporters en ervaringsdeskundigen.
Gouda is een van de 10 koplopergemeenten voor MIND Us. Koningin Máxima is erevoorzitter van deze stichting. MIND Us zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren. Onder andere door de juiste aandacht voor mentale veerkracht te stimuleren en weerbaarheid te vergroten.
Deze sessie wordt u aangeboden door de gemeente Gouda.
Het gebied rondom station Woerden verandert de komende jaren naar een gemengd stedelijk woongebied. Vooral ten zuiden van het spoor worden nieuwe leefomgevingen ontwikkeld, waar wonen, werken, mobiliteit en duurzaamheid een plek krijgen. De randvoorwaarden en kaders zijn reeds ontwikkeld en de eerste bewoners hebben hun intrek in het gebied genomen. De vraagstukken die nu spelen gaan een stap verder en richten zich vooral op het aanbrengen van samenhang, kwaliteit, toekomstbestendigheid, ambities in relatie tot kaveluitgifte, omgang met diverse ruimteclaims en hoe wij dit alles voor 2040 in grote lijnen gebouwd willen hebben.
Wethouder Arjan Noorthoek en programmamanager Reinard van Doggenaar nemen u aan de hand van een plenaire presentatie mee langs de ambities, kansen en uitdagingen van de gebiedsontwikkelingen Poort van Woerden. Een deel van dit gebied is getransformeerd van kantoorpanden naar woningen. Daarna trekken we in kleinere groepjes het gebied in om de theorie in de praktijk te zien. Diverse vakspecialisten leiden u rond en zullen vanuit hun vakdiscipline een toelichting geven op de ontwikkelingen in het gebied. Tijdens de rondleiding is alle ruimte voor vragen en het gesprek met uw medebestuurders.
Sprekers:
- Arjan Noorthoek, wethouder gemeente Woerden
- Reinard van Doggenaar programmamanager gemeente Woerden
Deze sessie wordt u aangeboden door de VNG.
De provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn trots op het Groene Hart! De prachtige natuur- en recreatiegebieden, historische polderlandschappen, hechte gemeenschappen en de centrale ligging zorgen ervoor dat veel mensen hier graag wonen, werken en recreëren. Tegelijk zijn er ook grote uitdagingen; bodemdaling, natuurherstel en de transitie naar een duurzame landbouw vragen om actie. Door de uitvoering van de Provinciale Programma’s Landelijk Gebied (PPLG) werken de provincies hierin samen met betrokken partijen aan de toekomst van het landelijk gebied in het Groene Hart.
Deze middagsessie combineert twee perspectieven op de transitie van het landelijk gebied: die van de complexe (bestuurlijke) samenwerking én wat dit betekent in de praktijk voor agrariërs en hun bedrijfsvoering. De werksessie begint met een oversteek op het pontje naar het pittoreske Kaageiland. Hier wordt u ontvangen op het erf van de ‘Kaagse Boer’. Gevolgd door een interactieve en inhoudelijke discussie over bestuurlijk samenwerken aan de toekomst van het landelijke gebied in het Groene Hart. Daarna krijgt u een rondleiding op de boerderij waar ze biologisch werken en doen aan weidevogelbeheer. De sessie wordt afgesloten met een kaasproeverij van zelfgemaakte kazen van de ‘Kaagse Boer’ waaronder de ambachtelijke Leidse Kaas, de enige echte ‘rode’ kaas met ingedrukte sleutels.
Deze sessie wordt u aangeboden door de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland.
Landelijk staan gemeenten voor de opgave om bedrijventerreinen te vergroenen en te verduurzamen. Het bedrijventerrein van de toekomst is een groen, gezond, klimaatbestendig en natuurpositief businesspark. Op het International Trade Centre Boskoop/Hazerswoude (ITC) wordt dit fasegewijs in de praktijk gebracht door een samenwerking van bedrijvenvereniging, ondernemers, gemeente en provincie. Het ITC heeft een voorbeeldfunctie en maakt kans als ‘living lab’ of ambassadeursterrein. Wij maken een interactieve fietstocht over het businesspark met bezoek aan groene locaties en groenbedrijven van de Greenport Boskoop.
Daarna bezoeken we kwekerij Van der Salm, de grootste lavendelkwekerij ter wereld. U krijgt een inkijkje in de moderne boomkwekerij van tegenwoordig op het gebied van logistiek en duurzaamheid Het bedrijf is maximaal gerobotiseerd, om per dag meer dan 1 miljoen planten te exporteren in de EU.
Voor deze sessie stapt u op een elektrische scooter.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Alphen aan den Rijn.
GEANNULEERD
Oranje Waterstof: een circulair doorbraak project op basis van bermgras (reststroom)
Uit het beheer van openbaar groen komen jaarlijks veel natuurlijke reststromen vrij. Deze reststromen zijn geen afval, maar grondstoffen met een maatschappelijke waarde!
In deze middagsessie wordt uitgelegd hoe je van lokaal bermgras oranje waterstof en/of elektriciteit maakt en CO2 uitstoot reduceert. De Vermeulen Groep is een uniek beheer- en onderhoudsbedrijf dat er samen met technologiepartner Nettenergy in is geslaagd om van lokaal bermgras oranje waterstof te maken met CO2- vastlegging. Dit biedt gemeenten veel voordelen waaronder lokale productie van elektriciteit en waterstof, uitstootreductie én werkgelegenheid. Bekijk PDF.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart en Vermeulen Groep.
CheeseValley is een uniek gebied midden in het Groene Hart. Het gebied vormt het hart en de oorsprong van échte kaas, het gele goud van Holland waar vele ondernemers in Gouda, Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard hun dagelijks brood mee verdienen. Maar liefst 30 miljoen kilo geel goud ligt hier te rijpen. Nergens in Nederland ligt zoveel kaas als in dit deel van het Groene Hart. Van jong tot oud, in alle soorten en maten. De deuren van onze kaasmakerijen en kaaspakhuizen staan open, iedereen kan hier beleven wat ons gebied zo bijzonder maakt. Het boerenleven en de gastvrijheid zijn voelbaar. De oprechte aandacht voor omgeving, dier en duurzaamheid is zichtbaar.
Tijdens deze middagsessie neemt Champ Bouwman van Cheese Valley u mee in het verhaal achter CheeseValley: hoe is dit streekproduct ontstaan? Wat zijn de unieke kenmerken en hoe kunnen we dat inzetten om er geld mee te verdienen ten bate van de inwoners maar ook de leefbaarheid? Hoe hebben de gemeenten dit bij de geïnitieerden georganiseerd? Welke bezoekers komen er en hoe kunnen we de andere doelgroepen benaderen?
Anouk van Eekelen van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maakt inzichtelijk hoe bezoekers positief kunnen bijdragen aan een vitaal landelijk gebied. Arno Ruis van het programma Recreatie en Toerisme Groene Hart, met de gemeenten Alphen aan den Rijn/Gouda en Woerden als trekker, geeft een toelichting op de regionale inzet voor agrotoerisme in het Groene Hart.
We sluiten af met een smakelijke kaasproeverij aan het einde van de sessie.
Sprekers:
- Champ Bouwman, Cheese Valley
- Anouk van Eekelen, NBTC
- Arno Ruis, Programma Recreatie en Toerisme Groene Hart
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Woerden.
In het Groene Hart is de innovatieve creatieve makerssector de grootste sector in de regionale economie. Dat maakt de verbinding en samenwerking van onderwijs, cultuur en economie logisch voor deze regio. Woerden blinkt uit in de samenwerking cultuur, onderwijs en economie. De lokale samenwerking rondom cultuureducatie in Woerden is uniek met 100% bereik in een doorlopende leerlijn. Het sluit aan bij de ambities van de propositie cultuur.
In deze sessie maakt u een stadswandeling door Woerden. U gaat op werkbezoek bij Bibliotheek Het Groene Hart, Stadsmuseum Woerden en Theater en muziekschool Het Klooster. Daar vertellen betrokken partijen hoe in Woerden gewerkt wordt aan talentontwikkeling, creative skills en (cultuur)onderwijs en techniek. Gericht op kansengelijkheid en aansluiting van onderwijs op het bedrijfsleven. We laten zien hoe Woerden als middelgrote gemeente cultuur faciliteert met een regiofunctie breedtecultuur.
Met aandacht voor:
- Bibliotheek als ‘third place’
- Lokaal verankerde brede cultuureducatie/talentontwikkeling
- Toegankelijkheid cultuur
- Versterking van amateurveld/makersklimaat
- Cultuur als drager voor een vitale binnenstad
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, gemeente Woerden.
Met de verkiezingsuitslagen van maart 2022 zijn de lokale partijen definitief doorgebroken, ruim een derde van de kiezers stemde op een lokale partij. De provinciale en landelijke verkiezingen van 2023 laten zien dat het aantal niet-Randstedelijke politici toeneemt en regionale en lokale thema’s via nieuwe partijen meer in de belangstelling staan.
Hoe functioneren lokale partijen in het decentrale bestuur en wat maakt hen zo uniek en aantrekkelijk voor de kiezer? De een wijdt de groei van lokale partijen aan onvrede ten opzichte van oude (landelijke) partijen. Anderen zien vooral sterke leiders, scherpe campagnes die gebruik maken van sociale media, kandidatenlijsten die meer dan ooit aansluiten bij het weefstel van de lokale samenleving, inspelen op de behoefte van kiezers aan nabijheid en kleinschaligheid. (Zie onder andere “Van barricade naar bestuur”). Hoe je er ook tegenaan kijkt; Nederland is en blijft een decentrale eenheidsstaat met als uitgangspunt 'Decentraal wat kan, centraal wat moet.' En als de lokale partijen een bottum-up werkwijze hanteren en landelijke partijen van bovenaf georganiseerd zijn, hoe sluiten zij hier dan op aan en hoe kunnen zij elkaar versterken?
Marcel Boogers, bijzonder hoogleraar Democratie en Transitie aan de Universiteit Utrecht en onderzoek bij Necker, geeft een korte lezing en geeft invulling aan de term ombudspolitiek. Gevolgd door een reactie van twee lokale partijen: Richard de Mos van Hart voor Den Haag en Gon Boers van HOIwerkt. De workshop wordt in goede banen geleid door Marcel Bamberg.
Deze sessie wordt u aangeboden door het Groene Hart, de gemeenteraden van Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden en is in samenwerking met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen georganiseerd.