Gouda

Welkom in Gouda

Gouda is een stad met geschiedenis en karakter, gelegen tussen de vier grote steden midden in het Groene Hart. Dankzij goede verbindingen per auto, trein en over water is Gouda uitstekend bereikbaar. Inwoners, ondernemers, bezoekers en de beroepsbevolking worden samengebracht, aangevuld door ruimdenkende en creatieve professionals die weten te vernieuwen, zowel op economisch, educatief als cultureel vlak. Gouda is en biedt veel meer dan alleen kaas en stroopwafels. Het is een stad waar ruimte is voor verwondering en een unieke beleving. De historische binnenstad met vele monumentale panden geeft de stad internationale allure. 

Geef Gouda door!
In 2022 vierde Gouda 750 jaar stadsrechten door middel van een half jaar durend feest leunend op de historie, maar gericht op de toekomst en voor iedereen. Het motto was ‘Geef Gouda door!’ en deze rode draad wordt vastgehouden om het beste uit de stad te halen. Een stad vol met maakkracht, creativiteit, streekproducten en ruimte voor groei en vernieuwing.

De stad heeft een voortrekkersrol op het gebied van bodemmanagement en daaraan gelieerde uitdagingen wat betreft water. Landelijk en internationaal wordt gekeken naar de Goudse aanpak. Deze aanpak wordt verder gedeeld via Campus Gouda en het speciaal hiervoor ingericht landelijke Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen. 

Stad van verdraagzaamheid 
Gouda is een veelkleurige en diverse stad waar de wereld zich thuis voelt. En dat kent een lange geschiedenis. De Reformatie in 1572 ging op een - voor die tijd - rustige manier. Er was geen Beeldenstorm; de altaarstukken zijn bewaard gebleven en vandaag de dag te bewonderen in Museum Gouda. In de Sint-Jan zijn schitterende Glazen te zien uit de katholieke periode. De tolerantie in de stad werd gevoed door grote vrijdenkers die er woonden en werkten in de zestiende eeuw. Erasmus ging in Gouda naar school en trad er in het klooster; Coornhert heeft diverse boeken in Gouda uitgebracht en is er begraven. Beiden hebben veel betekend voor de vrijheid van geloof en geweten; basale en eeuwenoude waarden in een vrije samenleving.

Vandaag de dag is het verdraagzame gedachtengoed terug te vinden binnen de kunst- en cultuurprojecten die de stad rijk is. In Gouda wordt oude historie wordt beschermd en krijgen nieuwe initiatieven de ruimte. 

Ambachten, ondernemerschap en innovaties
Gouda staat niet alleen bekend als een vrijplaats voor mensen met verschillende achtergronden en uiteenlopende ideeën. Ook de traditie binnen de diversiteit aan ambachten en ondernemerschap blijft aanwezig. Gouds plateel en Goudse pijpen hebben plaatsgemaakt voor innovaties met wereldwijde toepassingen en delicatessen die buiten de landsgrenzen veel bekendheid genieten.

Tegelijkertijd is Gouda volop in ontwikkeling, zowel economisch, fysiek, sociaal als op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Voorbeelden hiervan zijn de verdere ontwikkeling van de wijk Westergouwe; de ontwikkeling van de Spoorzone; aanpak van bodemdaling, klimaatverandering en integratievraagstukken. Gouda investeert in economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Van MKB en detailhandel tot hoogwaardige IT-bedrijven en de maakindustrie. Gouda belichaamt een regionale samenwerking om het kaasambacht zichtbaar te maken op eigentijdse wijze via Cheese Valley.

Goudse Glazen als toneel voor het avondprogramma
Wanneer het zonlicht door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen valt, is direct duidelijk wat de Sint-Janskerk in Gouda zo bijzonder maakt. Nergens ter wereld is een kerk waarin zoveel 16e-eeuws gebrandschilderd glas bewaard is gebleven. De ‘Goudse Glazen’ vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst. Deze kerk vormt het toneel voor het avondprogramma van het VNG Jaarcongres. Laat je verrassen door en geniet van de prachtige kleuren en het levendige spel van licht die deze langste kerk van Nederland een verstilde sfeer geven. 

Op de foto linksboven van links naar rechts: wethouder Thierry van Vugt, wethouder Michiel Bunnik, wethouder Michel Klijmij-van der Laan, burgemeester Pieter Verhoeve, wethouder Jan Kees Oppelaar, wethouder Anna van Popering-Kalkman en gemeentesecretaris Ruud Bakker.